Lékař pomáhá, příroda léčí.

Hipokrates


Poklady z říše rostlin

Oříšky a plody volné přírody
Naši předkové, i když neměli ani potuchy o vitamínech, minerálech či bílkovinách, měli výživu pestrou a bohatou. Stavba jídelníčku byla ovlivněna podnebím, typem hospodaření i ročním obdobím. V každém kraji během staletí dospěla do optimální podoby. Z mnoha příkladů z historie víme, že narušení tohoto řádu znamenalo epidemie chorob do té doby neznámých...
__________________________________________________________________________

Vlašský ořech
Větvička ze stromu ořešáku schovaná pod polštářem měla přivolat věštecké sny. Vlašské ořechy mají sladkou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají oblast kolem pasu a kolenou...
__________________________________________________________________________

Mandle
Mandle se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají...
__________________________________________________________________________

Chlorofyl
je přírodní látka, způsobující zelené zbarvení rostlin. Molekula chlorofylu má jedinečnou schopnost přeměňovat sluneční energii na energii chemické vazby prostřednictvím fotosyntézy. Takto zelené rostliny vyrábějí sacharidy, základní zdroj energie pro další biochemické a biologické procesy na Zemi...
__________________________________________________________________________

Zelenina

O kedlubně
Kedlubna je druh košťálové zeleniny, pěstována pro svou košťálovou bulvu. Její minulost sahá stovky let před naším letopočtem...

O řapíkatém celeru
Řapíkatý celer je velmi oblíbená zelenina ve Středomoří a v Americe, kde je součástí mnoha pokrmů...

Význam zeleniny ve výživě člověka
Zelenina je významnou složkou lidské potravy především proto, že je rostlinného původu a zajišťuje přísun látek jak energetického charakteru (cukry, bílkoviny a v nepatrném množství i tuky), tak zvláště důležité látky dietetického charakteru jako jsou vitaminy, snadno dostupné minerální látky, aromatické látky a enzymy...

MRKEV
Dnes už každé dítě ví, že mrkev patří k nejbohatším zdrojům provitamínu A. Vitamín A je totiž růstový činitel...

Červená řepa (Beta vulgaris var. vulgaris)
První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie...

ČESNEK
Historie cibule a česneku je tak stará, že se její prvopočátky ztrácejí v šeru dávných dějin. Planý česnek (Allium sativum) byl nalezen pouze v jediné končině světa - v hornatých a stepních oblastech Kirgizie. Zplanělý česnek však najdeme na mnoha místech, především v zemích kolem Středozemního moře...

ŠPENÁT
Konzumuje se špenát za syrova? Spíše nikoliv. Ale když chce obratná hospodyně získat trochu zeleného barviva na obarvení „marcipánového lístečku“ růže na dort, vymačká „šťávu“ z čerstvých špenátových listů. Ty totiž obsahují mnoho zeleného chlorofylu, který je –jak známo – rostlinný protějšek našeho červeného hemoglobinu...
__________________________________________________________________________

Ovoce

Význam ovoce ve výživě člověka
Ovoce má v racionální výživě člověka nenahraditelnou úlohu, a to především jeho konzumace v čerstvém stavu. Až na ořechy, jedlé kaštany a mandle obsahují všechny druhy s dužnatými plody malé množství bílkovin a tuků a mají Obr. 12.1 - 1 : Nejen tuzemské ovoce, ale i ovoce z teplejších obl... tedy nízkou energetickou hodnotu...

Jablka
Známé anglické přísloví říká „An apple a day keeps the doctor away", čili asi „Jedno jablko denně doktora zahání“...

Jablečný ocet
Výzkumy na celém světě prokazují a potvrzují to, co Hippokrates objevil a čím léčil své pacienty již ve 4. století před naším letopočtem. Zjistil, že přírodní nedestilovaný jablečný ocet je úžasný léčivý a čistící elixír – přírodně vznikající antibiotikum a antiseptikum, které ničí zárodky a bakterie a napomáhá tak dosažení optimálního zdraví a dlouhověkosti...

Hrušky
Původem pocházejí hrušky ze Zakavkazí, proto se jim nejlépe daří v klimatu střední Evropy. Známe na půldruhého tisíce odrůd hrušní...

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ
Kustovnice čínská je snad nejvýživnější plodem na naší planetě, její kuličky obsahují 18 druhů aminokyselin (šestkrát více než včelí pyl) a obsahují všech 8 nejdůležitějších aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Bobulky obsahují až 21 stopových minerálů (jedněmi z hlavních jsou zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor)...
__________________________________________________________________________

Rostlinná zrna

RAW KAKAO - NEPRAŽENÉ KAKAO - PRAVÁ ČOKOLÁDA
Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů)...

DÝNĚ A JEJÍ CENNÁ SEMÍNKA
Do Evropy přivezl dýni Kolumbus z tropické Ameriky, kde dosud planě rostou její příbuzné druhy. Ale už dávní Indiáni pěstovali nejrůznější druhy dýně...

SLUNEČNICE
Slunečnice se stala nedílnou součástí venkovské krajiny, takže máme dojem, že zde roste odpradávna...

MÁK SETÝ (Papaver somniferum)
Mák setý je jednoletá rostlina, dorůstající asi metrové výšky. Její listy jsou živě zelené barvy, objímavé, nerovnoměrně zubaté. Květy jsou jednotlivé, na konci se větví čtyřmi velkými korunními lístky starorůžové barvy....

POHANKA setá (fagopyrum esculentum)
Pohanka (buckwheat, french wheat, sarassin, blé noir) je díky svému využití často řazena mezi obiloviny, ve skutečnosti je to však jednoroční dvouděložná rostlina,s botanickým názvem pohanka obecná či setá (fagopyrum esculentum,), patřící do čeledi rdesnovitých, příbuzná například rebarboře či šťovíku. Původně pochází ze střední a severní Asie, kde byla odedávna pěstována jako plodina pro člověka a pícnina pro hospodářská zvířata...

LNĚNÉ SEMÍNKO
Po staletí jsou lněná semínka součástí lidské stravy na celém světě, zejména pak na Středním východě, v Číně a v dalších zemích dálného východu. Vlákna ze stébel lnu využívají pro výrobu plátna...
__________________________________________________________________________

Koření a bylinky

Vanilka
je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla)...

Medvědím česnek
Rostlina charakteristicky voní i chutná po česneku a trošku štiplavě. Kvete v dubnu až červnu. Je to první jarní zelenina, kdy potřebujeme po zimních hodech celé tělo pročistit...

Svatojánský chléb - karob
Karobové boby rostou v luscích na stromu, který bychom nalezli především na Středním Východě. Po usušení se melou na jemný prášek, který si v obchodě můžeme koupit pod názvem Svatojánský chléb nebo již zmíněný Karob...

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum L)b
Užívá se na podporu činnosti trávicího ústrojí ana zlepšení látkové výměny. Odvar ze semen snižuje hladinu cukru v krvi...

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Hlavní použití: Droga prokazuje ochrannou funkci jaterní tkáně při různé zátěži, zvyšuje vylučování žluči do střev...

Kurkuma (Curcuma longa)
Patří do čeledi zázvorovitých, svůj původ má v jihovýchodní Asii. V dnešní době se však pro své široké použití pěstuje ve všech tropických oblastech světa. Rostlina má krásný exotický vzhled, dorůstá do výšky jednoho metru, její listy jsou oválné...

Zázvor lékařský (Zingiber officionalis)
Je přirozenou součástí vegetace tropické džungle Jihovýchodní Asie. Již před jak 2 tisící lety pronikl přes Indii do Číny. Dnes se pěstuje také v Japonsku, na Jamajce a v západní Africe. Oddenek zázvoruByl znám starým Římanům a Řekům. Do Evropy se více rozšířil přišel až středověku prostřednictvím arabských obchodníků a benátských kupců...



__________________________________________________________________________

Poklady z říše živočišné

Ghí
je velmi ceněnou kuchařskou surovinou již od védských časů. Množství ghí, obilí a krav bylo v té době měřítkem bohatství. Ghí je čistý tuk připravený z másla a je naprosto vynikající pro vaření...
__________________________________________________________________________
















Návštěva:
©etikoterapie2009