Celer řapíkatý (Opium Graveloens dulce)

Řapíkatý celer je velmi oblíbená zelenina ve Středomoří a v Americe, kde je součástí mnoha pokrmů. V Čechách je stále nejvíce používán jen jako součást redukčních diet, což je veliká škoda. V Evropě byl až do 16. století, kdy byl zkultivován, znám jen jako léčivá rostlina. Řapíkatý celer je ceněn pro svoji nadzemní část, řapíky nebo-li žebra, které u vzrostlého celeru mohou dosahovat délky až 40 cm. Uprostřed je tzv. srdíčko, které je nejkřehčí a používá se hlavně k ozdobě jídel a nápojů. Na rozdíl od celeru bulvového, kde se cení kořen, je kořen řapíkatého celeru nepoživatelný.

Pěstování celeru řapíkatého je podobné jako pěstování celeru bulvového. Vysévá se od poloviny února až do konce dubna, podle toho, kdy chceme řapíky sklízet. Řapíkatý celer vyžaduje výživné hlinitopísčité půdy, vzhledem ke svému původu, dobře zásobené vláhou.

Řapíky sklízíme postupně od poloviny srpna až do zámrazu. Před nástupem mrazů můžeme sklidit celé rostliny i s kořeny a založit je v pařeništi nebo ve sklepě. Takto uskladněné rostliny vydrží do konce roku.

Syrový celer řapíkatý je pro velice nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek výbornou dietní zeleninou i skvělou součástí zdravé výživy.

Řapíkatý celer je značně choulostivá, křehká zelenina. Při nákupu vybíráme řapíkatý celer zakončený jasně zelenými a nezavadlými listy. Celer doma zabalíme do plastikové fólie nebo do papíru a uložíme v ledničce, kde nám takto vydrží cca týden. Podle potřeby odlamujeme řapíky a zbytek celeru opět dobře zabalíme.

Účinky celeru řapíkatého:

- posiluje činnost ledvin
- je vhodný při artritidě, revmatismu a dně
- upravuje hormonální systém - podporuje činnost pohlavních žláz
- pomáhá při nervových slabostech - snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy
- upravuje překyselení, pálení žáhy
- pomáhá proti migréně
- snižuje nespavost
- léčí některé ekzémy


Syrový řapíkatý celer by do svého jídelníčku měli zařadit i nemocní cukrovkou.

Řapíky celeru nemají téměř žádný odpad, a proto jsou v kuchyni oblíbeny. Využití je obdobné jako u petržele.

Otrhané a omyté listy lze také usušit a pak využívat jako koření, má výraznější chuť než petržel.



Vytisknout



















Návštěva:
©etikoterapie2009