Vitamín B 12

B 12 je největším a nejkomplexnějším vitamínem. Skládá se z iontů kobaltu, proto je také označován jako COBALAMIN. Je syntetizován mikroorganismy. Tento vitamín je nezbytný pro fungovaní methionin syntázy, enzymu závislého na folátech, který syntetizuje aminokyselinu methionin z homocysteinu. Methionin je zásadní při metylačních reakcích v těle, např. při vzniku DNA a RNA. Vitamin B 12 je tedy nepostradatelný, a jeho deficit má vždy vážné následky.

Pro začátek je třeba říct, že využitelný vitamín B 12 dnes není obsažen v žádných rostlinných potravinách na trhu, popřípadě jen v bezvýznamných množstvích. Ještě nedávno se specialisté na výživu domnívali, že vitamín je obsažen v některých mořských řasách nebo v některých sojových výrobcích s jedlými plísňovými kulturami (Tempeh). Ukázalo se ale, že tyto obsahují jen tzv. neaktivní analogy b 12, které mohou mít na hladinu vitaminu spíš negativní vliv.

Přirozené veganství?

Při řešení otázky vitamínu B 12 se dostáváme k jedné velmi zajímavé skutečnosti. Mnoho promotérů vegetariánství, veganství i vitariánství se snaží nás přesvědčit, že lidé jsou vyhraněnými býložravci a manifestují to na příkladu velkých primátů, kteří jsou nám lidem biologicky nejbližší. Pravdou je, že člověk má opravdu všechny znaky býložravce a stavba našeho těla je jasným důkazem, že člověk není uzpůsoben lovu ani konzumaci masa v přírodních podmínkách, stejně jako jemu blízcí primáti. Biologové však jednoduchým pozorováním zjistili, že i býložravci v přírodě pozřou určité množství živočišného materiálu - nedobrovolně. Například gorily, které denně spořádají kilogramy listí s ním nevyhnutelně pozřou mnoho mikroorganismů, hmyzu nebo jeho vajíček a trusu (potvrzují to rozbory gorilích výkalů). Stejně je tomu u řady dalších velkých primátů a býložravců. Jasně tak docházíme k poznání, že čistě rostlinná strava veganů zbavená všech živočišných látek není přirozená. Většina veganů i vitariánů získává potraviny z obchodů a trhů, jsou to produkty zemědělství, kde je obsah jakýchkoliv "nečistot" přímo nežádoucí.

Přírodní zdroje

Co to pro nás znamená? Máme začít chroupat cvrčky a mravence? To asi ne, i když pro ty z vás, kdo jsou ochotni to zkusit, by to mohlo být zajímavé zpestření jídelníčku - ale pozor, nevařit!! Schůdnějším řešením je zaměřit se na konzumaci bio zeleniny, která není před použitím opláchnuta nebo oloupána (bio mrkev nemusíte škrábat), což zajistí přísun bakterií, které žijí v půdě do střeva spolu vitamínem B 12. Další, ještě lepší varianta je zařadit do jídelníčku čerstvé, divoce rostoucí byliny natrhané v přírodě (pampeliška, kopřiva, jetel, lopuch, některé bodláky) a to nejlépe v podobě čerstvě vylisovaných šťáv. Toto je stále více prosazovaný trend v rámci vitariánství a je to logické - konzumace divokého býlí je návratem k přirozené stravě člověka a tyto byliny jsou několikrát vydatnější v obsahu živin a chlorofylu, přičemž na nich sídlí mnoho mikroorganismů syntetizujících vitamín B 12. Jedná se hlavně o kořenové a přízemní části (pampeliškový a lopuchový kořen jsou všeobecně velice hodnotnou potravinou). Také bývá doporučováno i občasné pozření malého množství hlíny z míst, kde je vyloučena jakákoliv kontaminace či chemické znečištění.

Vstřebávání vitamínu B 12

Zdá se, že více než samotný příjem B 12 v jídle je schopnost těla tento vitamín vstřebávat. S rostoucím věkem tato schopnost klesá, a mnoho lidí v pokročilém věku trpí nedostatkem B 12 přesto, že jedí a celý život jedli maso. Tato skutečnost má samozřejmě co do činění s životním stylem a stravovacími návyky. U mladých nebo u lidí, kteří dodržují zdravý životní styl, je všeobecně potřeba B 12 mnohem menší. To nás dovádí k závěru, že vyrovnaná vitariánská strava spolu s konzumací bio zeleniny a divokého býlí je ideální. Zaručuje zdravou střevní mikroflóru a minimální příjem toxinů do těla, stejně jako nestravitelných složek vařené stravy, které organismus s postupem věku čím dál více oslabují. Nejvíce je přitom zatěžováno střevo, jehož stav je u mnoha lidí žalostný, přičemž právě ono je klíčem ke správnému vstřebávání vitamínu B 12.

Pokud nejste schopni nebo ochotni do vitariánského jídelníčku zahrnout větší množství bylin a neprané bio zeleniny, zvažte užívání vitaminových doplňků B12. Je to každopádně lepší řešení, než jíst maso.

Vytisknout









Návštěva:
©etikoterapie2009