Odšťavňování

Odšťavňování se stalo již součástí života mnoha lidí a spousta dalších se o toto téma zajímá.

Myslím si, že při dnešních stravovacích návycích, které vedou k rozvoji civilizačních ne-mocí, jsou čerstvé šťávy jednou z cest ke zdraví.
Pomáhají velmi rychle získat pro tělo někdy velmi těžko dostupné živiny, které dané ovoce či zelenina obsahuje. Pokud člověk potřebuje tělu dodat rychle energii, je čerstvá šťáva skvělou variantou. Látky se vstřebávají přímo do krve a tělo je dokáže velmi rychle využít.

Dnešní způsoby přijímání potravy jsou pro tělo zátěží a přináší velmi malý užitek. Většina lidí do sebe potravu „nahází“, aniž by ji řádně rozkousala. Již v ústech však již jsou trávící enzymy, jejichž účelem je rozložit některé látky. Pokud k tomu nedojde špatným způsobem jedení, potrava jde dále do další části trávícího ústrojí, kde však již nedojde ke zpracování oněch látek a nemohou být tělem plně využity, naopak se pro něj stávají zátěží. Šťávy tak svým způsobem zpracování nahrazují naše zuby.

Jsou různé druhy odšťavňovačů. Při jeho výběru bychom měli vědět, z jakých potravin chceme šťávy získávat a jestli chceme zpracovávat další potraviny (byliny, ořechy atd.).

Jsou odšťavňovače, které potraviny nastrouhají a při velké rychlosti odstředí. Není u nich taková využitelnost, neboť nedojde k řádnému narušení buněčných stěn potraviny a látky v nich zůstanou částečně, nebo zcela uzavřeny. Na druhou stranu, zůstává v této šťávě i částečně vláknina, takže plní i funkci mechanické očisty střev. Např. odšťavňovač CATLER.

Větší výtěžnost poskytují hřídelové – šnekové odšťavňovače. Při malé rychlosti tlakem dochází k narušení stěn buněk a stoupá využitelnost látek v nich obsažených. GREEN STRAR, HURON, OSKAR jsou kvalitní odšťavňovače v přijatelných cenových relacích.

Zkoušeli jsme výtěžnost šťávy na různých odšťavňovačích a co do množství a kvality vyšel nejlépe ANGEL JUICER. Je to však kormě kvality také cenově vyšší kategorie.

V zimě jsme si koupili odšťavňovač Sana jujcer Euj-707 - jednošnekový. Je skvělý na kořenovou zeleninu. Nyní děláme šťávy z okurek a bylinek. Také jsem odšťavnila jen byliny. Šťáva byla chuťově vynikající, ale tak sytá, že jsem ji vypila jen malou skleničku.

Na tomto odšťavňovači se dají dělat másla ze semínek, ale to jsme ještě nezkoušeli.



__________________________________________________________________________









Vytisknout




Návštěva:
©etikoterapie2009